Börja med segling

Visst känns väl tanken på att segla ute på havet eller i stora insjöar underbart. En stilla varm sommardag där du kan lägga ankar, ligga och guppa och mysa, det ger en riktigt frihetskänsla och stor njutning.

Vad bör du tänka på när du ska börja med segling?

Det går inte att bara sätta sig i en segelbåt och tuffa ut från bryggan, nej det är mycket du måste lära dig innan och att gå en kurs i segling är aldrig fel Det finns många nybörjarkurser så du borde hitta någon i närheten där du bor. Där brukar de låna ut jollar, och du träffar andra segelintresserade människor som du kan prata och diskutera med. Efter nybörjarkursen finns det även fördjupningskurser som du kan gå för att lära dig ännu mer om seglingens konster.

Du måste kunna styra båten, kunna de begrepp som finns inom segling, som att skilja på styrbord och babord, plus många andra begrepp och regler som gäller till sjöss.

Att tänka på när du väljer kurs Besök gärna olika seglingskursers hemsidor och se vad de erbjuder och jämför både det och priserna. Där kan du läsa om du behöver ha några förkunskaper eller om du kan gå kursen som nybörjare. Här är några punkter som du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken kurs du ska söka: * Varför bör du gå en kurs och vad är syftet med kursen? * Är det bara hobbyseglare du tänkt dig, eller vill du tävla i segling, bli proffs, kanske är syftet att en dag kunna göra en jordenruntsegling, eller vill du bara lära dig att behärska en segelbåt. * Är du nybörjare och behöver lära dig allt om segling från grunden, eller har du förkunskaper och behöver bygga på dem? * Kanske du önskar att segla, men har en viss rädsla för sjö och hav som du vill bli av med. * Vad kostar de olika kurserna, vilka passar din budget? * Hur mycket tid har du över för att gå en kurs och hur lång behöver kursen vara? * Du får veta vilken båt som passar dig och dina behov.

Olika anledningar till att du bör gå en seglingskurs Det finns visserligen mycket litteratur om hur segling går till, men det bästa är att få lärarledda kurser och även att du får lära dig praktiska saker, alltså prova på att segla med någon kunnig som visar dig hur du ska göra och berättar för dig vad du gör för fel. Säkerheten är mycket väsentlig när du seglar och det är bra att någon berättar och du får prova på olika säkerhetstips. Att inte kunna de regler som finns till sjöss kan medföra livsfara både för dig själv och andra som är ute med sina båtar till sjöss. Hur många knop får jag köra på vissa ställen? Vad gör jag om det uppstår dimma eller storm? Du måste kunna hantera alla de instrument som finns ombord på båten utan att ta fram en instruktionsbok och börja läsa. Det ska sitta i ryggmärgen, precis som när du kör bil. Viktig läsning för dig som vill börja segla

Vad du bör tänka på om du vill börja segla, vilka kurser som kan passa dig, vilka regler som finns, och vad du måste kunna.