Köpa en egen segelbåt

För den som går du i tankarna att köpa segelbåt finns mycket att sätta sig in i och ta hänsyn till. Det är viktigt att involvera hela familjen i köpet, alternativt någon närstående och/eller vän man kan bolla tankar och idéer med. Här följer ett par punkter med sådant som är bra att ha i åtanke: 

* Hur och vad ska båten användas till?

Ska det vara främst en semesterbåt, eller ska den användas mest som badbåt och för dagsturer? Ska den hyras ut eller renoveras för att säljas?  

* Fundera över antalet sovplatser.

Hur många ska vanligtvis få plats och finns det utrymme för en eller två gäster? Om båten har toalett – hur sköter man den?  

* Undersök tillgången till båt- och ev. uppställningsplats.

Gör detta tidigt i processen, det kan vara långa köer till landets hamnar. Det kan också skilja mycket i pris, tillgång till faciliteter och service etc. Kolla först och främst båtklubbar, marinor/varv och olika bryggföreningar. Många erbjuder andrahandsuthyrning, men då behöver man själv ha plats alt. hyra plats för en båttrailer.  

* Besök mässor och/eller utställningar.

Att se och jämföra båtmodeller live är oslagbart, och det finns professionella, erfarna säljare att prata med. Ibland går det att provsegla/köra en eller ett par båtar, främst i samband med s.k. Öppet Varv – när ett båtvarv visar upp sina båtar för allmänheten. 

* Beräkna årskostnaden 

Kostnader för för service, underhåll, bränsle mm. skiljer en hel del, inte minst beroende på om båten har en utombords- eller inombordsmotor. Vilken slags bränsle ska man använda? Är det dags att byta segel, motor eller något annat större och kostsamt? Hur mycket kostar båtfärg, rengöringsmedel etc?  

* Glöm inte försäkringen!

Jämför olika försäkringsbolag och vad de erbjuder, kontrollera även kostnader för eventuell vinterförvaring.  

* Beräkna kostnader för tillbehör såsom plädar, kuddar, dynor, flytvästar, köksprylar etc. Det kan göra mycket för plånboken att köpa en begagnad båt som redan har en del av dessa saker. 

* Ta en navigationskurs.

Det är alltid en god idé att vara förberedd när man väl köpt sin båt. Det finns både nätbaserade och fysiska kurser och utbildningar att gå. Kolla upp och jämför. 

Köpa en egen segelbåt

Inför själva köpet

Köper man en begagnad båt bör man konsultera en auktoriserad besiktningsman, i synnerhet om man köper av en privatperson. Hos en handlare är båtarna generellt sett varudeklarerade, vilket innebär att eventuella fel och brister finns väl dokumenterade. Det ska även finnas en servicebok oavsett av vem man köper båten. Kan säljaren inte visa upp/skicka med en sådan bör man vara extra vaksam; kontakta Larmstjänst som kan kontrollera så att båten inte är stulen. 

Titta efter båtens CE-märkning; en slags garanti för att båten är kontrollerad och godkänd enligt märkningens direktiv. Det är också viktigt att kontrollera så att inte båtmotorn är större än vad som är godkänt för just den båttypen, samt att provköra/segla båten om möjlighet finns. Se också över alla former av installationer (el etc.) samt bränslesystem. Glöm inte att även inspektera båten undertill för eventuella skador. 

Upprätta alltid ett skriftligt köpeavtal, färdiga mallar finns att kopiera alternativt ladda ner från nätet. Var noga med att både säljare och köpare skriver under med fullständigt namn samt namnförtydligande.