Segling i Stockholms Skärgård

I Stockholms skärgård finns cirka 22 000 öar som alla erbjuder unika upplevelser och vacker natur. Oavsett man vill ge sig ut på seglats med kompisgänget, familjen, sin partner eller på egen hand finns alla möjligheter i Stockholms skärgård. 

Hyra eller köpa båt

Genom Strömma Kanalbolag går det att hyra skärgårdsbåtar med anor från 1800-talet, för privata fester eller skärgårdsturer. Hos Sail Stockholm lägger man i de första båtarna redan i april, så här har man möjlighet att hyra segelbåt under en stor del av året. Vill man antingen hyra eller hyra ut sin båt finns mötesplatsen Skipperi. Här kan både privatpersoner och företag annonsera och/eller hyra båt. Båtägaren beslutar om vem/vilka som får hyra båten. 

Kortare turer

Mönstra på vid någon av alla hamnar längs kusten, kryssa fram bland öar, kobbar och skär med en erfaren skeppare vid rodret eller styr själv efter egna förutsättningar, önskemål och tidsschema. Varför inte stanna till vid någon mysig skärgårdskrog för lite lunch, äta lite grillat på solvarma klippor eller bada bastu efter en helkväll på skärgårdskrogen? Det finns möjligheter till övernattning ombord alternativt boende på någon av de olika skärgårdsanläggningar som ligger i Stockholms vackra skärgård.

Segling i Stockholms Skärgård

Smultronställen

Att det finns gott om smultronställen längs hela kusten råder det inga tvivel om. För den kulturintresserade rekommenderas ett besök i Sveriges äldsta nationalpark Ängsö, belägen mitt i Roslagen i Stockholms skärgård. Parken är från 1909 och miljön här är enastående vacker med rikt blommande ängar, hagar, lövlundar och havsvikar som utgörs av fågel skyddat område.

I Roslagen ligger också Marholmen, hit åker man med fördel över dagen alt. över en långhelg ihop med familjen, kompisarna eller företaget. Här går det att ha en riktigt aktiv upplevelse genom att hyra rodd-, motor- eller trampbåt, paddla kajak, spela tiokamp, paintball eller äventyrsgolf och mycket mer.

För den som vill uppleva Stockholm från sjösidan är sightseeing från segelbåt det perfekta alternativet. Gå ombord i Vaxholm, glid förbi storslagna patriciervillor och havsnära, spektakulära hus i yttre förorten, vidare längs Lidingö, Nacka strand och nöjesparken Gröna Lund. Passera en och annan finlandsfärja, Vaxholmsbåt och Djurgårdsfärja på väg mot kungliga slottet och den fashionabla Strandvägen.

Det går också bra att kliva på vid Strandvägen, för att hänga med på en sväng tur och retur Värmdö, eller i Stocksund som ligger en bit norr om Stockholms centrum.

Stopp på vägen

En av de sista bebodda öarna innan Ålands hav tar vid är Fejan, en ö som bjuder på spännande historia från andra hälften av 1800-talet.

Den genuina skärgårdsön Möja där det finns allt från skola, postkontor och butiker till restauranger, gästhamnar och sommarbutiker.

Utö som varit bebodd sedan 500-talet, där gruvbrytning pågick i närmare 800 år och där ryssarna härjade i början av 1700-talet. Utö är tillsammans med Ålö 13 kilometer lång och erbjuder många fina badställen. På Utö finns bl.a. museum, nattklubb, hotell, camping och gästhamn (plats för 300 båtar).

Norr om Ljusterö, på Kyrkogårdsön, ligger Siaröfortet som tidigare varit ett hemligt, militrärt område. Numer är området öppet för allmänheten med möjlighet att gå ner i det underjordiska försvarssystemet samt att bada, fika, basta, lägga till i gästhamnen, att konferera och att bo över på vandrarhemmet. 

En klassiker i Stockholms skärgård är Finnhamn, som består av de tre öarna Stora Jolpan, Lilla Jolpan och Idholmen. Här finns gott om vandrings- och båtluffarleder samt vandrarhem, stugor, gårdsbutiker, bastu, gästhamn, restauranger mm. 

Bryggor från norr till söder

Arholma, Rosättra och Gräddö ligger alla i Norrtälje, Finnhamn strax söder om Husarö, Grinda norr om Värmdö, Vaxholm på Vaxön i Uppland, Djurgården och Strandvägen i Stockholm city, Fjäderholmarna som ligger öster om Djurgården i Lidingö kommun, Sandön i Sandhamn, Saltsjöbaden som ligger mellan Baggensfjärden och Neglingeviken i Nacka kommun samt gästhamnen i Nynäshamn, cirka 6 mil söder om Stockholm.