Segling som sport

Att segla är ett brett spektrum och de flesta seglar just för seglandets skull, närheten till havet, friheten, njutningen av ett lugnt vatten och utmaningen när vindarna tar tag. En segling kan innebära semester och gemenskap i hamnar och naturhamnar. Segling kan bli en livsstil med en långsegling som högsta dröm och framtidsmål. Men seglingen är också en sport som det tävlas i, en klassisk sport med lång tradition och sedan länge ärofulla medaljer att hämta i både VM och OS. I tävlingssammanhang finns det en uppsjö av klasser och tävlingssätt.

Segling som sport

Tävlingskategorier

Det finns tre olika tävlingskategorier som är grundläggande i alla tävlingssegling.

Fleetracing: den kanske vanligaste av tävlingsklasserna som dominerar både VM och OS tävlingarna. Hela eller delar av startfältet startar samtidigt och har en bana som skall bemästras. Banan stakas ut med hjälp av bojar och har olika längd. Banor som tar ca 15 min kallas oftast för sprint, mendans de längre banorna kan ta upp till två timmar och är de vanligaste deltävlingarna under mästerskapen.

Matchracing: Kanske den mest publikvänliga tävlingsformen då matcherna utspelas på ett lite mindre område och är direkt avgörande i cup format. Här ställs båtarna och dess besättning i direkta matcher som görs upp om två och två båtar i en grundserie och sedan slutspel med utslagning. Dessa Match Cuper seglas med stora kraftfulla båtar och full besättning och är en utmaning. Att som ett team utnyttja båtens alla egenskaper för att ta sig fram snabbast möjligt och med mycket strategi kunna lägga motståndarna bakom sig är ett digert jobb. Dessa tävlingar ses gärna av en stor publik på land och på västkusten har vi två klassisker, Marstrand Matchracing och Lysekil Womens cup.

Havskappsegling: Här har vi den ultimata utmaningen som kräver tid, mod och stor kunskap. Världsseglingar i långa distansetapper, stora kraftfulla båtar och med vältränad besättning. Detta är en dygnet runt tävling med stora utmaningar inte bara på seglingskunskap, här skall besättnigen samsas på liten yta och effektivast utnyttja varandra på det som de är mest anpassade till. Under dessa tävlingar sätts mental styrka, fysisk styrka och laganda på höga prov. Båtarna är tekniska mästerverk som in i minsta detalj har testats och varierats för att på bästa möjliga sätt kunna utnyttja vinden och havets krafter. Den stora klassiska tävling i dessa sammanhang är Volvo Ocean Race men i Sverige har vi även utmaningen Gotland runt som räknas som Matchracing.

Båttyper:För att hålla tävlingsklasserna lätt åtskilda och de tävlande på lika vilkor så finns det klara regler på vilken typ av båt man använder vid vilka tävlingar.Entypssegling: En optimistjolle är en typisk båt för entypssegling. Den är utformad på ett speciellt sätt men ganska fri  att variera i modell och tillverkningStrikt entypssegling däremot är helt regelstyrd och en klassisk båttyp är den sk Laserbåten. I dessa båtar seglas de flesta tävlingsklasser på hög nivå inom VM och OS, både som kappsegling och matchracing.

Mätregelbåtar: Dessa båtar har en friare typ och hämtar sin regel genom att mäta några specifika avstånd och mått. Detta gör ändock båtarna relativt lika då dessa mått ger förutsättningar för specifika optimala former, längder och mått.Empirisk kappseglingsbåt; Här har segelförbunden skapat en fantastisk möjlighet för alla att segla. Båtarna anpassas efter seglarens behov och får därefter mätas in och ges en siffra. Denna siffra kan sedan multipliceras med den seglingstid ekipaget besitter och därmed jämställas mot andra båtar i samma klass. Ett sätt att handikappanpassa seglingssporten.